Be-cause health werd in 2004 opgericht als een informeel en pluralistisch platform. Het lidmaatschap van Be-cause health staat open voor zowel organisaties als individuen die betrokken zijn bij mondiale gezondheid. De diversiteit van deze actoren geeft het platform zijn kracht en zorgt voor kwalitatieve resultaten voor een effectievere Belgische bijdrage aan het mondiale gezondheidsbeleid en het internationale beleidsdebat op basis van het recht op gezondheid en gezondheidszorg voor iedereen. Op dit moment verenigt het platform:
- onderzoeksinstellingen, universiteiten, instituten voor tropische geneeskunde;
- de Belgische Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD);
- het Belgische Ontwikkelingsagentschap (Enabel);
- niet-gouvernementele organisaties (NGO’s);
- initiatieven van de diaspora en vierdepijlerorganisaties;
- studenten- en jeugdverenigingen;
- bedrijven die hun producten en/of diensten aanbieden als open source, openbare goederen;
- individuele experts en academici.
Meer informatie:
Partnerschappen en allianties
Op het Europese en mondiale niveau
FESTMIH is een netwerk van Europese verenigingen en platforms die actief zijn op het gebied van mondiale gezondheid en tropische geneeskunde en werd opgericht in 1995 in Hamburg tijdens het eerste Europese Congres over Tropische Geneeskunde. Twaalf Europese landen zijn momenteel vertegenwoordigd in de FESTMIH-bestuursraad door hun respectieve nationale verenigingen. Be-cause health is lid van FESTMIH.
Medicus Mundi International (MMI)
Medicus Mundi International – Network Health for All (MMI) is een netwerk van organisaties die actief zijn op het gebied van internationale gezondheidssamenwerking en mondiale gezondheid. Het netwerk bevordert de toegang tot gezondheid en gezondheidszorg als een fundamenteel mensenrecht en ondersteunt de inspanningen van zijn leden op dit gebied. Als internationale ngo is Medicus Mundi International een niet-gouvernementele actor die officiële betrekkingen onderhoudt met de Wereldgezondheidsorganisatie.
Academic Network for Sexual and Reproductive Health and Rights Policy (ANSER)
Het Academic Network for Sexual and Reproductive Health and Rights Policy (ANSER) is een wereldwijd, multidisciplinair netwerk dat zich inzet voor het bevorderen van empirisch onderbouwd beleid op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR). ANSER wordt gehuisvest en gecoördineerd door het International Centre for Reproductive Health (ICRH) aan de Universiteit Gent en brengt meer dan 50 lidinstellingen uit de academische wereld en non-profitorganisaties samen om samenwerking te bevorderen, kennis te genereren en onderzoek te vertalen naar bruikbare beleidsaanbevelingen. Door de kloof tussen wetenschap en beleid te overbruggen, versterkt ANSER wereldwijd de belangenbehartiging en besluitvorming op het gebied van SRGR.
SHARE-NET, Knowledge platform for Sexual and Reproductive Health and Rights (SRHR)
SHARE-NET is een Nederlands kennisplatform over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.
Het is het toonaangevende kennisbeheerplatform en ledennetwerk voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR). Hun internationale netwerk van meer dan 3500 leden in meer dan 90 landen bestaat uit niet-gouvernementele organisaties, onderzoekers, beleidsmakers, praktijkmensen, pleitbezorgers, studenten, activisten, media en bedrijven die actief zijn op het gebied van SRGR. Ze organiseren wereldwijd SRGR-activiteiten, waaronder bijeenkomsten, vergaderingen, het faciliteren van “communities of practice”, subsidieverstrekking, kennisoverdracht en meer.
Planetary Health Alliance (PHA)
De Planetary Health Alliance is een groeiend consortium van honderden universiteiten, niet-gouvernementele organisaties, onderzoeksinstituten en overheidsinstanties uit meer dan 80 landen over de hele wereld die zich inzetten voor het begrijpen en aanpakken van de gevolgen van wereldwijde milieuveranderingen voor de gezondheid en het welzijn van de mens.
Binnen België
Educaid is het Belgische platform voor onderwijs en levenslang leren binnen de sector van ontwikkelingssamenwerking.