Determinanten van Internationale Gezondheid

De determinanten van internationale gezondheid zijn de omstandigheden waarin mensen geboren worden, opgroeien, leven, werken en ouder worden, inclusief het gezondheidssysteeem. Deze omstandigheden worden gevormd door de verdeling van geld, macht en middelen op mondiaal, nationaal en lokaal niveau die zelf worden beïnvloed door politieke keuzes. De sociale determinanten van gezondheid zijn voornamelijk verantwoordelijk voor ongelijkheden in gezondheid,  onrechtvaardige en vermijdbare verschillen in de gezondheidsstatus binnen en tussen landen.

De werkgroep rond de determinanten van internationale gezondheid nam een start in 2011 met de conferentie Will our generation close the gap? Comprehensive and innovative strategies to address social determinants of health. De werkgroep organiseert uitwisselingen, workshops en seminars over specifieke sociale determinanten.

Learning session on Access to Covid-19 vaccines and technologies

MEER
nieuws
19/10 2021
Working Group Determinants of International Health (WG DIH) – “Decolonising global health” WG DIH is looking for new members. Interested? Contact the coordinator.
04/09 2020
De pandemie is een sociale crisis Thematische fiche COVID-19 van werkgroep Determinanten van Internationale Gezondheid voor 11.11.11.
18/12 2018
Van kennis tot macht: internationale meetings over gezondheid zetten aan om ongelijkheid te bestrijden In deze blog deelt Julie Steendam de reflecties die ze heeft opgedaan tijdens het Global Symposium on Health System Research in Liverpool, en bij de People’s Health Assembly in Bangladesh.

Samenstelling & leden

Co-voorzitter
Jasper Theys
Viva Salud
Co-voorzitter
Marijke Ceyssens
Memisa

De werkgroep SDH bestaat uit zowel institutionele leden (Viva Salud, Christelijke Mutualiteiten, FOS, Le Monde selon les Femmes, AEFJN,...) als individuele leden en werkt samen met het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit.