Sociale Bescherming in Gezondheid

Sociale bescherming in gezondheid en universele toegang tot gezondheid zijn goed ingebed in de Belgische (internationale gezondheids)ontwikkelingssamenwerking. Be-cause health verzorgde verschillende workshops en beleidsnota’s over sociale bescherming. Veel Belgische actoren blijven zich inzetten voor sociale bescherming, hetzij via het platform MASMUT hetzij via Be-cause health. Be-cause health blijft een open forum om terreinervaringen en onderzoek over dit onderwerp uit te wisselen.

Sociale bescherming heeft een aantal verschillende betekenissen, de strikte betekenis (verzekering) en de bredere (zie Dévereux / Sabates-Wheeler). Universele toegang tot gezondheid wordt bekeken in 3 dimensies: in de breedte, de diepte en de hoogte, ook wel bekend als de “UHC-kubus”.

In workshops en beleidsnota’s van Be-cause health over sociale bescherming zijn de volgende kwesties aan bod gekomen:

  • mechanismen voor sociale bescherming,
  • universele toegang (rekening houdend met de kwaliteit van de zorg),
  • gezondheidsfinanciering (diverse modellen en innovaties).
MEER
nieuws
10/05 2022
Persbericht: Sociale gezondheidsbescherming: haalbare kaart voor lage-inkomenslanden Niamey, 10 mei 2022 – Alle landen wereldwijd staan voor de grote uitdaging om hun bevolking te beschermen. Maar hoe moeten ze die sociale bescherming organiseren? Waar moeten ze beginnen?
10/07 2017
De Ziekenfondsen van morgen - recente studies Studies over ziekenfondsen in Benin & Togo, Mali & Senegal en DR Congo

Samenstelling & leden

Coördinator
Elies Van Belle
Memisa